Lunch inloophuis geslaagd

Inn de Koepel gastvrije ontmoetingsplek

HOORN – De tafel in inloophuis Inn de Koepel is mooi gedekt en er staat al wat lekkers op tafel. Een voor één komen de gasten binnenlopen om aan te schuiven en te genieten van een gezamenlijke lunch. “We verwachten vandaag ongeveer twaalf mensen”, vertelt coördinator Urmie van het inloophuis, dat gevestigd is in de prachtige, historische Lombaert-zaal in de centrale bibliotheek aan de Wisselstraat in Hoorn. Afgelopen 3 september werd Inn de Koepel officieel geopend door wethouder Hakhoff.

“Ondertussen hebben we al een aantal vaste bezoekers die ons goed weten te vinden.

Een open, warme sfeer waarin ik me welkom voel

Het inloophuis is een initiatief van Stichting De Koepel en biedt een gastvrije en sfeervolle huiskamer waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. “Wij willen een plek zijn waar mensen zichzelf kunnen zijn en waar ze een luisterend oor kunnen vinden. Iedereen, dus jong en oud, die behoefte heeft aan gezelligheid is van harte welkom”, benadrukt Urmie.

De gasten van Inn de Koepel genieten samen van een lunch. De vrijwilligers zorgen voor het eten en drinken, maar bieden ook een luisterend oor. Foto: Jan Siebring Fotografie

Samenzijn

De bezoekers van onze huiskamer in de centrale bibliotheek Hoorn hebben zelf een aantal activiteiten aangedragen en vandaag staat de eerste activiteit op het programma, een lunch. Er is een soepje vooraf, en er zijn tosti’s, bolletjes en croissantjes. Maar het draait hier natuurlijk om de contacten en het gezellig samenzijn. “Het is de bedoeling om elke maand een activiteit te organiseren. Daarbij luisteren we naar waar de bezoekers behoefte aan hebben. Volgende keer houden we bijvoorbeeld een gedichtenmiddag en een andere keer gaan we samen knutselen. Het kan dus echt van alles zijn. Over het algemeen zien we hier vooral mensen die alleen zijn of in armoede leven. Voor de lunch vragen we drie euro per persoon, maar dat geldt alleen voor de mensen die dat kunnen missen.”

Isolement doorbreken

Eén van de gasten van vandaag is de 54-jarige Marco uit Hoorn. “Ik kende Urmie al en van haar hoorde ik over dit inloophuis. Ik was nieuwsgierig en ben vorige week gaan kijken. Het inloophuis zit natuurlijk nog in de opstartfase, maar het bevalt me hier wel”, zegt hij. “Ik had altijd een dynamisch leven, maar nadat ik noodgedwongen mijn eigen bedrijf moest stopzetten, vanwege gezondheidsredenen, viel ik in een gat. Ik kwam in een sociaal isolement terecht. De contacten die ik via mijn werk altijd had, waren verwaterd. Nu probeer ik dat isolement te doorbreken door weer connectie met mensen te zoeken en daar is dit inloophuis een goede plek voor. De sfeer is open en warm. Ik voel me hier heel welkom.”

Vrijwilligers welkom

Het inloophuis is nog op zoek naar vrijwilligers die willen zorgen voor een gastvrij ontvangst van de bezoekers, de koffie en thee willen verzorgen, een luisterend oor willen bieden en de activiteiten willen begeleiden. Ben je minimaal één dagdeel per week beschikbaar en heb je interesse in dit waardevolle vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met de stichting: 06-45911047 of coordinator@inndekoepel.nl.

Ons inloophuis is open op maandag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Nieuwsgierig geworden? Kom gewoon eens gezellig langs!

Meer informatie staat op www.inndekoepel.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *